το μυστικό του πηγαδιού
Περίληψη του έργου
Η Αργυρώ είναι ένα παιδί, που ζητάει την επιτυχία και την αναγνώριση. Πιστεύει πως μόνο έτσι θα είναι ευτυχισμένη. Έχει μπει στην ομάδα στίβου του σχολείου της και αγωνίζεται σκληρά. Όμως όσο κι αν προσπαθεί, δεν μπορεί να νικήσει την μεγάλη της αντίπαλο. Η Κατερίνα είναι πιο γρήγορη. Η αποτυχία της την διαλύει και την απομονώνει. Σε έναν μοναχικό περίπατό της βρίσκει τυχαία ένα παλιό πηγάδι. Εκεί θα συναντήσει μια αινιγματική μορφή, το Νέρο, που της υπόσχεται πως μπορεί εύκολα να της δώσει όσα ονειρεύεται. Η Αργυρώ τυφλωμένη από το πάθος της για νίκη και επιτυχία δέχεται σχεδόν αμέσως. Το μαγικό νερό που της προσφέρει ο Νέρο, της χαρίζει εύκολες νίκες και την αναγνώριση και αποδοχή, που τόσο λαχταρούσε. Το τίμημα όμως είναι βαρύ. Το μαγικό νερό δεν της χαρίζεται και η έλλειψή του την αρρωσταίνει. Η Αργυρώ θα πρέπει να δώσει τον μεγαλύτερο αγώνα. Τον αγώνα για την ζωή της. Με την βοήθεια της καλύτερής της φίλης θα καταφέρει να κερδίσει.Το θέμα
Ο βασικός προβληματισμός του έργου μας είναι ξεκάθαρα οι εξαρτήσεις. Σαν σειρήνες διάφορες μορφές εξάρτησης προσπαθούν να μας σαγηνέψουν σε όλο το ταξίδι της ζωής μας. Το αλκοόλ, το κάπνισμα, ο τζόγος, τα ναρκωτικά, η καταναλωτική μανία, η εικονική πραγματικότητα, τα αναβολικά, τα social media μας προσκαλούν σε εύκολες και γρήγορες στιγμές ευτυχίας. Ο άνθρωπος που ενδίδει, τις περισσότερες φορές σκλαβώνεται για πάντα. Το τίμημα είναι βαρύ για αυτόν και τους γύρω του. Το θέμα είναι τεράστιο, γι’ αυτό και αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή θέματα της λογοτεχνίας. Η δική μας προσέγγιση είναι ίσως λίγο πιο απλοϊκή και ανάλαφρη, μιας και απευθύνεται σε παιδιά, αλλά με απόλυτο σεβασμό ως προς την σοβαρότητα του θέματος.Διανομή (με σειρά εμφάνισης):
Ειρήνη Ζέρη
Νίκος Γιαννίκας
Ελευθερία Φιντίκη
Νίκη ΒουγιούΣτάθης Αναστασίου
Φιλική συμμετοχή (σε βίντεο): Λένα Ουζουνίδου
Κείμενο - Σκηνοθεσία - Φωτισμοί: Στάθης Αναστασίου - Μουσική: Μιχάλης Αβραμίδης - Σκηνικά - κοστούμια: Κατερίνα Ζαχαράκη - Χορογραφίες: Ειρήνη Ζέρη - Μουσική επεξεργασία (Mastering): Μιχάλης Αβραμίδης
ο χαμένος ιππότης
Το έργο…
Η ζωή στο σχολείο για τον Αργύρη, έχει γίνει εφιάλτης. Μια παρέα παιδιών, του επιτίθεται καθημερινά. Οι γονείς του, βυθισμένοι στα δικά τους προβλήματα, αδυνατούν να δουν τι συμβαίνει. Μοναδική παρηγοριά για τον Αργύρη είναι ένας κούκλος ιππότης. Του τον χάρισε η μητέρα του την πρώτη μέρα του σχολείου και ο Αργύρης τον έχει πάντα μαζί του. Μια μέρα, ο πατέρας του θυμωμένος, πετάει τον ιππότη στα σκουπίδια. Ο Αργύρης ψάχνει να τον βρει. Η παρέα των παιδιών τον βρίσκει να ψάχνει στα σκουπίδια, του επιτίθεται και τον πετάει μέσα στον κάδο. Όταν όμως βγαίνει από τον κάδο, δεν βρίσκεται πια στον δρόμο έξω από το σπίτι του αλλά σε έναν σκουπιδότοπο. Ανακαλύπτει πως σε αυτόν τον σκουπιδότοπο βρίσκουν καταφύγιο όλα τα κακοποιημένα παιχνίδια. Εκεί έχει καταλήξει και ο ιππότης του. Τα παιχνίδια ετοιμάζουν την επανάστασή τους. Ο Αργύρης τους είναι απαραίτητος για να πετύχει το σχέδιο τους. Πρέπει να τον κερδίσουν και να διαλύσουν την σχέση του Αργύρη με τον ιππότη. Για τον ιππότη τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Ο ιππότης είναι ο πατέρας του Αργύρη που ξαφνικά βρέθηκε σε αυτό το μέρος ντυμένος με τα ρούχα του ιππότη. ‘Έτσι βλέπει κι αυτός τα λάθη του και δίνει την δική του μάχη για να κερδίσει το παιδί του.Το θέμα…
Το bulling έχει μπει σαν όρος για τα καλά στην ζωή μας. Και όπως συνήθως συμβαίνει με ό,τι περνάει στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, όλοι ασχολούνται μ’ αυτό. Μέσα από το συγκεκριμένο έργο δεν θέλουμε μόνο να δείξουμε το πρόβλημα, ούτε να πούμε απλά στα παιδιά πόσο κακό είναι. Ο στόχος ήταν να ψάξουμε την ρίζα του κακού. Τι προκαλεί έναν άνθρωπο οποιασδήποτε ηλικίας να επιτεθεί σε κάποιον άλλο; Γιατί έννοιες όπως ο σεβασμός και η αξιοπρέπεια χάνουν την αξία τους και γίνονται στόχος; Γιατί με τα χρόνια το πρόβλημα χειροτερεύει; Ποια έλλειψη το δημιουργεί; Το σημαντικότερο για μας είναι η απουσία ουσιαστικής επικοινωνίας και ο φόβος. Ο φόβος μήπως η δική μας αξιοπρέπεια βρεθεί στο στόχαστρο. Σχεδόν όλοι έχουμε κάνει bulling χωρίς ίσως να το έχουμε συνειδητοποιήσει. Στον δρόμο, στην δουλειά μας, στην ουρά του σούπερ μάρκετ… Στα μεγάλα προβλήματα, πρέπει να είμαστε πρώτα από όλα ειλικρινείς. Αυτός είναι και ο στόχος μας. Μια ειλικρινής παράσταση.Διανομή (Με σειρά εμφάνισης)
Αργυρώ Ταμβάκου
Ιωακείμ Κάσδαγλης
Σταυρούλα Ζάμπρα
Στάθης Αναστασίου
Νίκος Γιαννίκας
Νίκη Βουγιού
Φιλική συμμετοχή (σε βίντεο-προβολή): Γιάννης ΜποσταντζόγλουΚείμενο - σκηνοθεσία: Στάθης Αναστασίου Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Ζαχαράκη Μουσική: Σωτηρία Κολόζου Σπαθογραφίες: Αντώνης Σπίνουλας Σκηνικά-Κοστούμια: Ομάδα Εκόντες Projections: Στάθης Αναστασίου Επεξεργασία ήχου-mastering: Μιχάλης Αβραμίδης Χορογραφίες: Ομάδα Εκόντες Διεύθυνση παραγωγής: Νίκη Βουγιού Ηχογράφηση: Studio Amid
σώστε τους ήρωες
Περιληψη του έργου
Τι κρύβεται πίσω από τους τρομερούς υπερήρωες, που βλέπουν καθημερινά τα παιδιά στην τηλεόραση; Ο Νίκος είναι ένα παιδί σαν όλα τα άλλα. Θαυμάζει τους τρομερούς power troopers και πληγώνεται, που δεν μπορεί να γίνει σαν κι αυτούς. Με την βοήθεια του παππού του θα κάνει ένα μαγικό ταξίδι στο Ονειροπαραμυθιστάν. Εκεί θα συναντήσει τους πιο αγαπημένους παιδικούς χαρακτήρες και θα ανακαλύψει, πως οι πραγματικοί ήρωες δεν είναι οι πιο δυνατοί. Είναι αυτοί, που νικούν τους φόβους τους, που θυσιάζονται για τους άλλους και υπερασπίζονται τα πιστεύω και τις αξίες τους.
Το θέμα
Η παράσταση αναφέρεται κυρίως στον κοινωνικό ρατσισμό, στη δύναμη της πίστης, στην αξία της γνώσης και στα λανθασμένα πρότυπα που προβάλλει η τηλεόραση. Στο έργο μας ο Νίκος είναι ένα παιδί με κινητικά προβλήματα. Θα μπορούσε να είναι ένα παιδί με δυσλεξία, με αυτισμό ή με προβλήματα κοινωνικοποίησης. Η παράσταση είναι δοσμένη με τέτοιο τρόπο, ώστε να καλύπτει όλο το φάσμα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Είναι μια διασκεδαστική περιπέτεια με ξιφομαχίες, χιούμορ, δράση και πολλή μουσική, χωρίς να χάνει όμως σε κανένα σημείο τον παιδαγωγικό της χαρακτήρα.Διανομή (με σειρά εμφάνισης)
Νίκος Γιαννίκας
Στάθης Αναστάσιου
Αργυρώ Ταμβάκου
Ελευθερία Φιντίκη
Σταυρούλα Ζάμπρα
Νίκη Βουγιού
Κείμενο - Σκηνοθεσία - Φωτισμοί: Στάθης Αναστασίου - Μουσική: Σωτηρία Κολόζου - Σκηνικά - κοστούμια: Κατερίνα Ζαχαράκη - Χορογραφίες: Σωτηρία Κολόζου, Νίκη Βουγιού - Ξιφομαχίες: Στάθης Αναστασίου - Μουσική επεξεργασία (Mastering): Μιχάλης Αβραμίδης - Φωτογράφηση: Δημήτρης Ευλαμπίδης
βάτραχοι
του Αριστοφάνη
Περίληψη του έργου
Μετά τον θάνατο των τριών μεγάλων τραγικών ποιητών η πόλη της Αθήνας βρίσκεται σε πολιτισμική παρακμή. Ο θεός Διόνυσος αποφασίζει να ακολουθήσει τον δρόμο του Ηρακλή. Nα κατέβει στον Άδη και να φέρει πίσω στον κόσμο των ζωντανών τον Ευριπίδη. Ο Αισχύλος όμως ποθεί και αυτός να επιστρέψει στον επάνω κόσμο. Σε έναν σκληρό ποιητικό αγώνα με κριτή τον Διόνυσο ο Αισχύλος κερδίζει και επιστρέφει να σώσει την πόλη. Οι “βάτραχοι” είναι ίσως το πιο ιδιαίτερο έργο του Αριστοφάνη. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στα Λήναια το 405 π.X., κερδίζοντας το πρώτο βραβείο. Η ουτοπία του Αριστοφάνη σε αυτό το έργο είναι ο Άδης. Όχι όμως όπως τον έχουμε στο μυαλό μας. Είναι ένας κόσμος φωτεινός, οικείος και σε κάποια σημεία πανηγυρικός. Ο ποιητικός αγώνας Αισχύλου - Ευριπίδη αποτελεί μια από τις κορυφαίες σκηνές του παγκόσμιου θεάτρου. Το έργο μας δείχνει την δύναμη του θεάτρου και της ποίησης και την σημασία τους στην ευημερία της κοινωνίας. Στην παράστασή μας κρατάμε όλη την ουσία του σπουδαίου αυτού έργου και την φέρνουμε στα παιδιά με σεβασμό. Όπως λέει και ο Ευριπίδης, “μιλώντας απλά, καθημερινά”. Είναι μια υπέροχη κωμωδία, γραμμένη από τον άνθρωπο που μας την δίδαξε.
© 2020. Built with Strikingly.